Minskad efterfrågan pausar tillverkning av VW ID.3 och Cupra Born

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 dec 2023

Det kommer byggas färre exemplar än planerat av Volkswagen ID.3 och Cupra Born i år. Det står klart efter uppgifter till den tyska nyhetsbyrån DPA om att tillverkningen av modellerna i Volkswagens ”ebilsfabrik” i Zwickau nu ska minskas för att pausas fram tills årsskiftet.

Orsaken uppges vara att efterfrågan på modellerna visat sig vara lägre än vad Volkswagen räknat med. Efterfrågan som finns är redan uppfyld i fabriken. Samtidigt kommer tillverkningen av de större modellerna Volkswagen ID.4 och ID.5, samt Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron i gång igen efter att ha stått still under tre veckor.

Pausen i tillverkningen påverkar både Volkswagen ID.3 och Cupra Born.

Pausen för de modellerna berodde på problem med leveranser av Volkswagens nya elektriska drivlina APP550. Den mer effektiva och kraftfulla elmotorn med 286 i stället för som tidigare 204 hästkrafter har letat sig in alla fyra modeller efter en uppdatering. Men Volkswagen hade problem med tillverkningen av den nya motorn.  

Tidigare i höstas meddelade Volkswagen att personalstyrkan i deras ”elbilsfabrik” i Zwickau skulle minskas. Knappt 300 anställda med tidsbegränsade anställning skulle inte få sina kontrakt förlängda.

Nu står det klart att ytterligare 500 tillfälligt anställda kommer få sluta under nästa år. Av fabrikens 11.000 anställda har omkring 2.500 tidsbegränsade anställningskontrakt. I Zwickau tillverkas Volkswagen ID.3, ID.4, ID.4 samt Audi Q4 e-tron och Cupra Born.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!