Minskade leveranser – tuff start på året för Polestar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 apr 2024

Polestar kämpar med att nå sina försäljningsmål. Förra året ökade visserligen leveranserna med 6 procent jämfört med året innan till 54.600 exemplar. Men det var ändå mindre än det uppsatta målet på 60.000 bilar – ett mål som dessutom hade sänkts från det ursprungliga målet 80.000.

Även 2024 börjar tufft för tillverkaren. Under årets första månader levererades 7.200 bilar. En minskning på 40 procent jämfört med samma tidsperiod förra året.

Här i Sverige kubde Polestar däremot öka leveranserna med 71 procent under årets första kvartal. Enligt siffror från branschorganisationen Mobility Sweden registrerades det in 898 exemplar av Polestar 2 mellan januari och mars i år. Under samma tidsperiod förra året var antalet 524 exemplar.

Men globalt var det ändå en svag start på det viktiga året 2024 då Polestar ska gå från att erbjuda en modell till tre med lanseringen av Polestar 3 och Polestar 4.

Nya Polestar 4 blir en viktig modell för att få upp volymerna för Polestar.

– 2024 är ett övergångsår, då vi går från att vara ett enbilsmärke under första halvåret till att öka leveranserna av våra två lyxiga SUV:ar under andra halvåret, säger Polestars vd Thomas Ingenlath i ett pressmeddelande.

Men bortsett från i Kina, där leveranserna av Polestar 4 drog i gång i december förra året, är Polestar 2 än så länge märkets enda modell på marknaden. Trots en facelift förra året har Polestar 2 nu funnits på marknaden sedan 2020.

Av de 7.200 levererade bilarna stod nya Polestar 4 för 1.200 exemplar, alla då på den kinesiska marknaden. Här i Sverige väntas de första exemplaren av Polestar 4 börja levereras i augusti, Polestar 3 ska börja levereras under sommaren. Nästa år räknar Polestar med att leverera minst 155.000 bilar och då gå med vinst.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: