Motdrag mot säljstoppet – Easee lanserar nya laddboxar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2023

Elsäkerhetsverkets tester av laddboxar i början av året fick stor påverkan för tillverkaren Easee. Under testet upptäcktes säkerhetsbrister hos boxen Easee Home. Bland annat att den saknar inbyggd jordfelsbrytare, trots att det står i bruksanvisningen att det finns. Kritik riktades även mot boxarna Charge och Ready från Easee, som använder samma teknik. I mars införde Elsäkerhetsverket försäljningsförbud för boxarna Easee Home och Easee Charge.

Nu kommer Easee med sitt motdrag och lanserar tre nya laddboxar i en ny generation på den svenska marknaden. Först ut blir Charge Lite – och den här gången ska boxen uppfylla Elsäkerhetsverkets krav.

– Vi har sett att det finns osäkerhet kring användningen av standarden på vissa marknader och tar hänsyn till det. Charge Lite kräver därför en extern jordfelsbrytare av typ A, så att vi uppfyller kraven som myndigheterna i till exempel Sverige tolkar dem, säger Caroline Vorpenes som är produktdirektör hos Easee.

Charge Lite är utformad för privatpersoner med en till två elbilar i hushållet. Den har en maximal laddningseffekt på 11 kW med tre faser och 7,4 kW på en fas. Den som ahr solceller monterade ska även kunna ställa in Charge Lite att endast ladda med el från dem.

I samma nya generation kommer senare de båda kraftfullare laddarna Charge Core och Charge Max med en effekt på 22 kW. De är främst tänkta för flerfamiljshus där flera bilar ska ladda samtidigt. Eller för den som vill ha mer kräm hemma i villan. Charge Core ska lanseras i slutet av i år. I början av nästa år följs den av Charge Max som är tekniskt likvärdig med Core, men kommer med så kallad MID-certifiering. Genom det kan boxen registrerar förbrukningen och uppfyller myndigheters krav för debitering av laddning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: