Easee lägger ned rättsprocess kring säljförbud för laddboxar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 apr 2024

För drygt ett år sedan införde Elsäkerhetsverket försäljningsförbud för laddboxarna Home och Charge från tillverkaren Easee. Orsaken var att de saknar inbyggd mekanisk jordfelsbrytare. Laddboxarna har i stället en elektronisk lösning som underkänns av Elsäkerhetsverket. Easee har överklagat beslutet i domstol och begärde så kallad inhibition – det vill säga att beslutet inte ska gälla under den tid som överklagandeprocessen pågår. Något som avslogs av förvaltningsrätten i Karlstad.

Nu meddelar Easee att de lägger ned den rättsliga processen och erkänner att den tekniska dokumentationen för Easee Home och Easee Charge inte har varit tillräcklig vid lanseringen.

– Rättegången handlade inte om produkternas säkerhet. Vårt beslut att lägga ner rättegången är strategiskt; vi vill prioritera säkerheten, säkerställa efterlevnad av myndigheternas krav och prioritera dialog, säger den tillfällige vd:n för Easee Erik Færevaag i ett pressmeddelande.

Med det är det fortsatt försäljningsförbud som gäller för både Easee Home och Easee Charge. I Sverige beräknas omkring 100.000 laddboxar från Easee finnas installerade. Totalt ska Easee ha sålt 700.000 laddboxar i Europa. Elsäkerhetsverket har därför krävt en åtgärdsplan från Easee, något som företaget lämnade in i förra månaden.

– Vi vill åtgärda de brister som Elsäkerhetsverket pekade på i sitt ursprungliga beslut. Samtidigt har vi begärt vägledning om de inte skulle vara nöjda med den metod vi använder för att visa att vi uppfyller branschkraven, säger Lene Kristin Wilhelmsen som är Chief Governance Officer hos Easee.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: