Nissan lanserar batteripack för hemmabruk

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

11 maj 2016

Det har florerat en mängd hemmabyggen på nätet under flera år. Vi har också skrivit om det i Elbilen, personer som köper ett gammalt Nissan Leaf-batteri, plockar isär det och använder det sedan för att lagra överskottsenergi från sina solpaneler.

TEXT: Fredrik Sandberg

Nu tänker Nissan inte lämna över denna marknad till hemmapulare, utan lanserade på ett event i London den 10 maj, xStorage. Det är ett batteripack, som man hänger upp på väggen, liknande Teslas Powerwall, men som innehåller uttjänta batterier från Leaf-bilar. Dessa kommer att säljas för 4000 euro, det vill säga kring 40 000 kronor. För den summan får man 4,2 kWh batterier, inklusive allt, det vill säga transport och installation. Företeget siktar på leverera 100 000 enheter under fem år.

– Det räcker till två, tre timmar på kvällen när man har igång diskmaskin, tv, vattenkokare, tv-apparater och belysning, säger Gareth Dunsmore, chef för Nissans elbilssektion i Europa.

Men om man köper en xStorage med batterier från en uttjänt Nissan Leaf, som har gått, säg 16000 mil, hur säker är jag på att batterierna håller?

– Vi vet i dag att batterierna håller 20 år. Så om du har haft bilen i 8 år, så är det 12 år kvar som xStorage fungerar, säger han.

– xStorage är ingen produkt som man måste vänta på i två–tre år på, vi kommer att lansera den redan i år i Europa. Man kommer att kunna boka i september och leveranserna börjar i oktober.

Läs mer om xStorage och Nissans vision för framtidens elförsörjning i nästa nummer av tidningen Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!