Northvolt försenar Scanias satsning på eldrivna lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 mar 2024

Lastbilstillverkaren Scania satsar stort på eldrivna modeller. 2030 ska hälften av alla lastbilar de säljer vara eldrivna och vid fabriken i Södertälje har det skett miljardsatstningar för att ställa om. Bland annat med en ny anläggning där det ska monteras ihop batteripaket med celler från svenska batteritillverkaren Northvolt.

Men Northvolt har inte lyckats skala upp produktionen som planerat. Något som nu gör att Scania enligt vd Christian Levin ligger ett år efter i planerna med eldrivna lastbilar.

– Det är så klart en besvikelse att vi ligger sent, säger han till Sveriges Radio.

Utan battericeller från Northvolt kan Scania inte leverera några eldrivna lastbilar. Under fjärde kvartalet förra året uppgick antalet till 57 lastbilar. Enligt Christian Levin är intresset på marknaden för eldrivna lastbilar däremot större än så. För att förbättra situationen ska det även finnas personal från Scania hos Northvolt i Skellefteå för att hjälpa till.

– Vi har inte fått ihop våra produkter och kunnat leverera till kunderna så som vi hade önskat. Nu ser det bättre ut under Q1 (första kvartalet, reds anm) och därmed börja få ut batterifordon, säger Christian Levin.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!