Scania miljardsatsar på eldrift i Södertälje – och bygger inte en enda lastbil i sommar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 maj 2023

Scanias vd Christian Levin har öppnat för att endast tillverka eldrivna lastbilar från 2040. För det krävs att ”förutsättningarna är de rätta – laddinfrastruktur, grön el och priset per kilowattimme”, sa han i en intervju förra året.

Men säkert är att Scania satsar stort på helt eldrivna modeller. Tillverkaren investerar nu tre miljarder kronor för att ställa om tillverkningen i fabriken i Södertälje. Med resultatet att det inte kommer byggas en enda lastbil under hela sommaren. Under tiden ska majoriteten av personalen skolas om till att bygga eldrivna modeller. Först i september väntas lastbilarna börja rulla av bandet igen.

I samband med det väntas också den nya batterifabrik som Scania bygger på sitt område kunna tas i bruk. Där ska det monteras battteripaket som används i deras lastbilar.

– Det här är en enorm omställning. Både för de anställda och för Södertälje, säger Scanias presschef Erik Bratthall till nyhetsbyrån TT.

Omställningen innebär inte att det endast kommer byggas eldrivna modeller i Södertälje. Arbetet under sommaren handlar om att sätta in nya verktyg som kan tillverka både eldrivna och fossildrivna modeller.  

– Till 2030 är målet att hälften av lastbilarna som görs här ska vara ellastbilar, säger Erik Bratthall till TT.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!