Northvolt stärker i Västerås – flyttar utveckling från USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 aug 2024

2021 köpte den svenska Northvolt den amerikanska utvecklaren Cuberg som sedan flera år arbetar på batterier med litiummetallceller. Något som enligt Cuberg ska kunna leda till batterier med upp till 70 procents längre räckvidd jämfört med dagens litiumjonceller.

Men nu meddelar Northvolt att de flyttar utvecklingen av “nästa generations litium-metall-celler” från USA till Nortthvolt Labs i Västerås. Beslutet beskrivs som ett strategiskt steg för att samla forskningen kring flera olika battericeller som litiumjon, natriumjon och nu också liriummetall på ett ställe. Enligt Northvolt kan de vid anläggningen i Västerås dra nytta av “en plattform av expertis och kapacitet som är oöverträffad i västvärlden”. Det ska också vara den mest kostnadaeffektiva vägen för att sätta batterier med litiummetallceller i produktion.

– Genom att samla litiumjon-, natriumjon- och litiummetallteknik under samma tak på Northvolt Labs skapas en unik miljö för korsinnovation och accelererad utveckling. Genom att centralisera våra ansträngningar är vi bättre rustade att leverera nästa generations energilösningar för att möta de växande kraven på den globala marknaden, kommenterar Northolts utvecklingschef Sami Haikala beslutet.

De anställda vid amerikanska Cuberg har sedan övertagandet av Northolt lett arbetet med utveckling av ltiummetallceller, men samtidigt erbjudits tjänster vid Northvolts anläggningar i Sverige samt den planerade fabriken i Kanada.

Någon tidsplan för när litiummetallcellerna är tänkt att lanseras på marknaden ges inte. Tidigare har det hetat att litiummetallceller främst riktar sig mot användning i eldrivna flygplan, men att tekniken på sikt även kan användas i elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: