Nu är tillverkningen av Polestar 3 igång i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 aug 2024

För två månader sedan drog tillverkningen av Volvo EX90 i gång i tillverkarens amerikanska fabrik i USA. Som planerat är det nu dags för syskonmodellen Polestar 3 att börja rulla av bandet också där. Sedan tidigare var tillverkningen av Polestar 3 i gång hos ägaren Geely i Chengdu i Kina.

De Polestar 3 som nu byggs i USA är tänkta för den amerikanska marknaden, men även ska även komplettera den tillverkning av modellen som sker i Kina. Något som inte minst blir viktigt för att kringgå de preliminära strafftullar på elbilar tillverkade i Kina som infördes i EU i början av juli. För Polestars del innebär det strafftullar på 20 procent.

– Tillverkningen av Polestar 3 i USA är ett viktigt steg för oss. Nu erbjuder vi kunder i Amerika en elektrisk SUV som är byggd i Amerika. Att exportera den South Carolina-producerade Polestar 3 till Europa kommer att stärka vår verksamhet i ett bredare perspektiv, säger Polestars chef Thomas Ingenlath i ett uttalande.

Polestar 3 Long Range Dual motor erbjuds med dubbla elmotorer, 360 kW (489 hästkrafter) och ett batteri på 111 kWh för 62,8 mils räckvidd som går att beställa från 960.000 kronor. Tidigare i somras stod det klart att det även kommer en bakhjulsdriven instegsversion döpt till Polestar 3 Long range Single motor. Priset börjar på 890.000 kronor och elmotorn på bakaxeln har en effekt på 220 kW (299 hästkrafter). Batteriet är samma på 111 kWh och med mindre effekt ökar räckvidden till att här vara upp till 65 mil. I båda fallen går batteriet att ladda med 250 kW och tiden att fylla batteriet från 10 till 80 procent anges till 30 minuter.

Våra intryck av Polestar 3 kan ni läsa om i vår provkörning av den fyrhjulsdrivna versionen här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: