Ny konceptbil teasar Opels framtid – och en ny Manta?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 aug 2023

Redan från 2028 ska Opel endast sälja helt eldrivna modeller – i alla fall i Europa. Men redan nästa år kommer alla Opels nuvarande modeller att finnas som elbilar när även suven Grandland erbjuds med elmotor. Samtidigt har Opel infört ett nytt och vassare designspråk som också det bit för bit implementeras hos de olika modellerna. Tidigare i år lanserades också en ny logotyp.

Hur den tyska tillverkaren, som ingår i jättekoncernen Stellantis, ska gå vidare de närmsta åren har vi nu fått ett smakprov på i form av konceptbilen ”Opel Experimental”. Det handlar då naturligtvis om en eldriven modell och inte helt otippat om en crossover. Konceptbilen med ”ultramodern exteriör design” är fyrhjulsdriven och uppges använda Stellantiskoncernens nya elbilsplattform. Det sägs inte rakt ut, men förmodligen handlar det om plattformen STLA Medium, versionen som är först ut av plattformen som kommer i fyra olika storlekar.  

I den höga och platta fronten sitter en belyst version av Opels nya logotyp. Från sidan presenterar sig Opel Experimental som en lite uppblåst slank coupésedan där en hög midja med breda hjulhus möter en starkt sluttande taklinje. Enligt designchefen Mark Adams har konceptbilen en design för ”optimerad aerodynamik”. Hur lågt luftmotståndet är nämns inte, men aero-flaps både fram och bak samt en justerbar bakre diffuser ska effektiviera luftflödet kring karossen. På insidan provar Opel ett nytt grepp utan skärmar. I stället projiceras grafik och information mot vindrutan med Augmented Projection-teknik. Det ska gå att anpassa informationen som visas och bilen har röststyrning som använder artificiell intelligens.

På karossen hittas inga backspeglar. Sikten bakåt sker i stället helt med hjälp av en 180-graderskamera. Det nämns också att karossen helt saknar detaljer av krom som i stället ersatts med belysning. Även andra biltillverkare talar om ljus som det nya kromet, och det inte utan orsak. Enligt ett förslag från EU ska krom förbjudas från och med nästa år på grund cancerframkallande gaser vid framställningen. När det kommer till tekniska detaljer är Opel sparsmakade. Hänvisningen till STLA-plattformen pekar ändå på att konceptet mäter upp till 4,9 meter på längden och har en effelt på som mest 388 hästkrafter från två elmotorer.

Förutom att visa ett nytt designspråk och idéer för hur framtidens interiör kan utformas bjuder Opel Experimental också på en första glimt av hur den kommande eldriva versionen av klassikern Manta kommer se ut. Efter att först ha tagit fram en 70-talsdoftande version av en eldriven Manta visades senare en skiss av en kraftigt annorlunda version av en ny Opel Manta. Den senare inte helt olik designen hos Opel Experimental.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!