Ny lösning gör det möjligt att ladda elbilen direkt ur gatan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 nov 2022

Med nya regler gör det möjligt att distribuera el från lyktstolpar utan särskilt tillstånd. Med det blir det enklare att kunna ladda elbilar direkt från lyktstolpar. Tack vare att de idag ofta använder energieffektiva LED-lampor finns det en överkapacitet i nätet – som då kan gå in i elbilens batteri.

Men kanske kan vi i framtiden även koppla in laddsladden i kantstenen till trottoaren. Tyska Rheinmetall presenterar en annorlunda lösning för laddinfrastruktur utmed gator där det är ont om plats.

Genom ”intelligent användning” av den infrastruktur som redan finns under gatan i städer visar de nu en laddplats som är ett uttag direkt i gatan. Ur det ska det gå att kunna ladda med upp till 22 kW.

Enligt Rheinmetall sparar det inte bara plats om minskar risken för förbipasserande att snubbla över laddkablar. Det ska också vara billigare än att sätta upp laddstolpar i trånga städer och vara enkelt att expandera vid behov.

Tanken är att kantstenarna där kabeln kopplas in ska placeras ut redan när nya kvarter byggs eller gatan renoveras. Om det sedan behövs laddplatser där längre fram är det enligt Rheinmetall enkelt att installera tekniken för det på ”några minuter”.

Den kompakta lösningen lämnar inte mycket plats över till information för den som laddar. Någon skärm finns till exempel inte. Förhoppningsvis stödjer tekniken Plug and Charge eftersom det annars är oklart var du ska läsa av din laddbricka eller sticka in ett kontokort för betalning.

Tekniken testas nu och ett pilotprojekt i en ej namngiven stad är på gång.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: