Nya försäljningsiffror: Fossilbilarna tappar – elbilarna ökar

Lotta Hedin

Lotta Hedin

1 apr 2020

Nyregistreringarna av personbilar minskade med 8,6 procent i mars, men antalet laddbara bilar fortsätter att öka och utgör en allt större del av försäljningen, visar nya siffror från Bil Sweden.

3 004 nya rena elbilar registrerades under mars månad, jämfört med 2 111 samma månad förra året. Med det ökade andelen elbilar i nybilsförsäljningen till 10,9 procent, jämfört med 7,0 procent i mars i fjol.

Av elbilarna stod Tesla Model 3 för klart flest nyregistreringar – 1084 stycken.

Laddhybriderna stod i mars i år för 17,3 procent av nyregistreringarna, jämfört med 7,6 procent samma månad i fjol. Totalt registrerades 4790 laddhybrider den gångna månaden.

Bensin- och dieselbilar har däremot tappat.

De minskade nyregistreringarna totalt sett kan inte kopplas till coronautbrottet, utan förklaras enligt Bil Sweden av en rekyl efter de mycket höga registreringarna i december inför fordonsskattehöjningen vid årsskiftet.
– De bilar som registrerades i mars är till stor del resutatet av order som tecknats flera månader tidigare, innan Coronautbrottet. Vi kan dock förvänta oss Corona-effekter på registreringarna under de närmaste månaderna, säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden.

Bil Swedens Prognos är att laddbara fordon (elbilar och laddhybrider tillsammans) kommer stå för 30 procent av nyregistreringarna under 2020.

– Vi bedömer att trenden med ökad andel laddbara fordon inte kommer förändras på sikt av den pågående Coronapandemin. Fordonsindustrin ställer om sina produkter och efterfrågan ökar, säger Mattias Bergman.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: