Nytt framsteg med teknik för trådlös laddning av elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 mar 2024

Trådlös laddning av mobilen är en ofta en smidig sak att ha i bilen. Ännu smidigare är trådlös laddning av själva bilen, där det räcker med att ställa sig på en plats för att fylla batteriet. Det har gjorts en del försök, men ännu har tekniken inte slagit igenom. Utvecklingen går däremot framåt och nu meddelar forskare vid amerikanska Oak Ridge National Laboratory nya framsteg.

– Vi har uppnått den högsta effekttätheten i världen för ett trådlöst laddningssystem, säger Omer Onar från laboratoriet.

Vid försöket där en Hyundai Kona laddas med ett roterande magnetfält från en platta 13 centimeter under bilen lyckades forskare uppnå en effekt på 100 kW och en verkningsgrad på hela 96 procent.

– Vår teknik når effekttätheter som är 8-10 gånger högre än konventionell spolteknik och kan öka batteriets laddningstillstånd med 50% på mindre än 20 minuter, säger Omer Onar.

Genom att rotera spolarna som skapar magnetfältet kan effekten höjas. Just låg effekt är annars ett problem vid all form av trådlös laddning med ett avstånd mellan laddplattan och batteriet.

Forskare vid Chalmers i Göteborg har däremot lyckats nå både högre effekt och en mer effektiv verkningsgrad än kollegorna i USA. Genom att använda halvledare med kiselkarbid har det vid Chalmers testat en laddplatta med 98 procents verkningsgrad och effekter på upp till 500 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: