Nytt säljrekord för elbilar hos Volvo i februari

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 mar 2024

Med 50.315 sålda bilar globalt minskde försäljningen något för Volvo Cars i februari. Orsaken har enligt tillverkaren en enkel anledning: firandet av det kinesiska nyåret, som inföll i början av februari. På den kinesiska marknaden minskade försäljningen med 7 procent jämfört med samma månad året innan och slutade på 7.911 bilar. Av dem var 137 stycken helt eldrivna.

Men på andra marknader lyckadea Volvo sälja fler elbilar. I februari slogs ett nytt rekord när helt eldrivna modeller stod för 22 procent av den totala försäljningen. Orsaken till det uppges vara säljstarten för den senaste elbilen EX30. Hur många av den som levererades under februari avslöjas inte. Men sedan årsskiftet uppger Volvo att de har sålt 5.863 exemplar av EX30 i Europa, Brasilien och Japan.  

Totalt sålde Volvo 10.924 exemplar av eldrivna EX30, EX40 och EC40, som nu är namnet på modellerna som tidigare hette XC40 och C40. Majoriteten av dem –8.799 stycken – såldes i Europa, där antalet sålda helt eldrivna modeller också översteg laddhybriderna med nästan 1.500 exemplar.

Till skillnad från i Kina och USA, där försäljningen också minskade, lyckades Volvo öka sin försäljning i Europa med 26 procent jämfört med föregående år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!