Polestar satsar framåt inför börsintroduktionen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jun 2022

Polestar har inte direkt blygsamma mål. Förra året levererades 29 000 bilar totalt, vilket också var målet. Redan om tre år, 2025, ska siffran ha tiodubblats till 290 000 bilar om året.

Polestar vill lyckas med det genom att lansera flera nya modeller och etablera sig på nya marknader. Det, å sin sida, ska bli möjligt med nytt kapital som väntas komma in när Polestar listas på Nasdaq-börsen senare i juni.

Och expansionen är i full gång. Polestar meddelar att de nu säljer på 25 marknader, jämfört med tio vid starten 2020. Under kommande år ligger fokus på att få igång försäljning i ytterligare länder i Mellanöstern och Europa. Till slutet av 2023 är planen därför att finnas på totalt 30 marknader.

Till dess ska också modellutbudet växa.

– Vi är ett riktigt företag, inte ett som består av löften i en presentation. Fler än 55 000 Polestar-bilar rullar idag på vägarna globalt och vi lanserar en fantastisk produktportfölj med tre nya modeller på bara tre år. Dessa underbara elbilar är alla långt gångna i utvecklingen och vi har förmågan att tillverka högkvalitativa bilar tillsammans med våra erfarna industripartners, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

Polestar 3

I oktober ska Polestar 3 visas upp, en elsuv som kommer bli ett viktigt verktyg för att sig in på den amerikanska marknaden. Tillverkning ska komma i gång i USA och Kina under nästa år. Detaljerna har ännu inte släppts, men Polestar har lovat en räckvidd på upp till 60 mil och avancerad självkörningsförmåga med Lidar-radar.

Förra veckan visades den första omaskerade bilden på Polestar 3. Nu släpps ytterligare en bild där Polestar 3 står tillsammans med Polestar 2 och de kommande modellerna 4 och 5.

Polestar 4 en mindre elsuv som är planerad att lanseras 2023. På bilden är den övertäckt av ett skynke och det går därför bara att ana en del om dess utseende. Karossen ser lägre ut än Polestar 3 och bilen en sluttande taklinje som avslutas med vad som ser ut att vara en högt placerad integrerad spoiler.

De båda elsuvarna ses som viktiga modeller för att Polestar ska kunna skala upp volymerna.

Enligt försäljningschefen Mike Whittington kommer de 2025 kunna tillverka 160 000 exemplar om året av Polestar 3 och Polestar 4.

Polestar 5

Ett år tidigare, 2024, ska sedanen Polestar 5 lanseras som väntas bli en konkurrent till modeller som Porsche Taycan och Tesla Model S. Vid bilfestivalen Goodwood Festival of Speed under midsommarhelgen kommer Polestar visa upp och köra en prototyp av Polestar 5.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: