Prestandaversionen Lucid Air Sapphire utmanar Tesla Model S

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 aug 2022

Med Lucid Air ska uppstickaren Lucid Motors ta sig an lyxiga eldrivna sedaner som Mercedes EQS och inte minst Tesla Model S – en modell som Lucid Motors chef Peter Rawlinson själv var med att utveckla. 

Lucid Air har redan imponerat genom att ta sig 83,7 mil på en laddning när amerikanska myndigheten EPA testade räckvidden. Det är nästan tio mil längre än Mercedes EQS redan långa räckvidd på 74 mil. Och 18,5 mil längre än de 65,2 mil som Tesla Model S tar sig på en laddning. 

Men för att verkligen kunna utmana värstingversionen Model S Plaid krävs även acceleration. Under Monterey Car Week i Kalifornien visades därför Lucid Air Sapphire Edition upp med prestandasiffror som känns igen från Model S Plaid. 

Två elmotorer på bakaxeln och en på framaxeln ger en total effekt på 880 kW, eller 1 196 hästkrafter. Vridmomentet avslöjas inte, men kraften ska göra det möjligt att ta den stora bilen från 0-100 km/h på omkring två sekunder. 

De två elmotorerna på bakaxeln fördelar kraften individuellt på de båda hjulen för mer stabilitet när gasen trycks i botten. 

Bromsarna har uppdaterats till att vara av kolkeramisk typ, aerodynamiken har förbättrats och chassit har fått sig en genomgång med bättre fjädring.

Exakt när Lucid Air Sapphire Edition kommer ut på vägarna är ännu inte klart. Tillverkning är planerad att dra igång under första halvan av nästa år.

Den som bor i Nordamerika kan till ett pris från 249 000 dollar, omkring 2,6 miljoner kronor, lägga en beställning redan nu. 

Det kan jämföras med Tesla Model S Plaid som kommer till Sverige i vinter med ett pris från 1 559 170 kronor. Eller AMG-versionen av fyrhjulsdrivna Mercedes EQS som börjar på 1 740 000 kronor. Då får du däremot nöja dig med 658 hästkrafter och att klara sprinten 0-100 km/h på 3,8 sekunder. 

När Lucid Air Sapphire kommer hit och vad priset blir har inte meddelats. Enligt tidigare uppgifter skulle Lucid Air lanseras i Europa och förmodligen även Sverige under sommaren i år.

Så blev inte falllet och nyligen meddelade Lucid Motors att de skruvar ned produktionsmålen för i år från 14 000 till 7 000 bilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: