Renault Zoe ska kunna ladda elnätet – nu startar stort pilotprojekt

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

21 mar 2019

Renault börjar ett första storskaligt pilotprojekt med V2G (vehicle-to-grid)-laddning i elbilarna.

Tekniken innebär att elnätet kan dra ström från bilarna när det står vid en laddare. Med hundratusentals bilar som är inkopplade kan tekniken hjälpa elnätet att klara hård belastning och även tjäna som ett stort batteri för grön el. Renaults pilotprojekt startar i Nederländerna och Portugal.

Nissan har sedan flera år haft försöksverksamhet med V2G-tekniken, där strömmen har kunnat skickas båda vägarna genom snabbladdarkontakten, Chademo. Det är dock en delvis omständig procedur eftersom likströmmen från bilen i nästa steg måste göras om till växelström.

”Renaults växelströmsteknik gör det möjligt att placera den reversibla laddaren inuti fordonet, vilket innebär att det endast krävs en enkel och billig anpassning av befintliga laddningsstationer”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

En bilflotta på 15 Renault ZOE med V2G-teknik kommer att introduceras i Europa under 2019, för att utveckla framtida erbjudanden med reversibel laddning och lägga grunden för framtida standarder. Dessa pilotprogram startar idag i Utrecht (Nederländerna) och på Porto Santo Island (en ö i Madeiras skärgård i Portugal). Efter dessa kommer fler pilotprogram introduceras i Frankrike, Tyskland, Schweiz, Sverige och Danmark.

– Med detta initiativ uppfyller Renault sin roll som ledande inom el-mobilitet för alla och som aktör i övergången till alternativ energi. V2G är en viktig del i de smarta elektriska ekosystemen som Renault har satt upp. Vi har valt teknik inuti bilen som också optimerar kostnaden för laddningsstationer och underlättar därmed en storskalig utveckling, säger Gilles Normand, Direktör för elbilar på Groupe Renault

Vehicle to grid – även kallad reversibel laddning – tar emot och ger tillbaka elektricitet till elnätet och följer användarens behov. Laddningen når maxnivå när elförsörjningen överstiger efterfrågan, särskilt vid toppar i produktionen av förnybar energi. Elbilarna kan också ge tillbaka el till elnätet vid konsumtionstoppar och kan därför användas som tillfällig energilagring.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: