Så många elbilar sålde Renault under första kvartalet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 apr 2024

Renaultkoncernen, där förutom kärnmärket även lastbilar och märkena Dacia och Alpine ingår, har nu släppt siffrorna för sin verksamhet under årets första kvartal. De visar på en liten ökning på 2,6 procent jämfört med samma tidsperiod året innan. Totalt såldes det 549.099 fordon globalt varav nästan hälften var ”elektrifierade” – alltså hade någon form av eldrift.

Renault Scenic fick titeln Årets bil i Europa – och väntas driva på försäljningen av elbilar hos Renault.

Det handlar då främst om hybrider, men Renault lyfter även ut siffrorna för helt eldribna modeller. De stod för 10,5 procent av försäljningen, vilket i rena siffror alltså borde handla om drygt 57.000 elbilar. Renault räknar däremot med att andelen helt eldrivna modeller kommer att utgöra en större andel av försäljningen i framtiden. ”Deras försäljning kommer att fortsätta att växa med de kommande lanseringarna av Scenic E-TECH Electric, Renault 5 E-TECH Electric och Renault 4 E-TECH Electric”, skriver Renault.

Störst ökning inom koncernen stod prestandamärket Alpine för. Jämfört med året innan ökade försäljningen där med 88 procent. I antal rörde det sig om 1.065 sålda exemplar och några elbilar har Alpine inte – ännu. Det är däremot på väg att ändras, och just elbilar är vad som ska få märket att växa. Alpines första elbil A290 baseras på eldrivna Renault 5 ska börja tillverkas senare i år. Inför det var den bland annat i norra Sverige för vintertester tidigare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: