Så mycket billigare har batterier blivit på 15 år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 aug 2024

Mer effektiva produktionsmetoder, tillverkning i större skala samt framsteg i utvecklingen av ny kemi har tillsammans bidragit till att priserna på batterier till elbilar sjunkit som en sten på drygt 15 år. Det visar en ny rapport från det amerikanska energidepartementet, som även räknar med att priserna kommer att fortsätta sjunka i framtiden.

År 2008 – alltså samma år som Tesla lanserade sin Roadster – var priset per kWh för ett litiumjonbatteri enligt analysen 1.415 dollar, omräknat till dagens penningvärde. Förra året var genomsnittspriset nere på 139 dollar per kWh. Det motsvarar en kostnadsminskning på 90 procent.

När det kommer till de allt vanligare, koboltfria LFP-batterierna är priset per kWh betydligt lägre än så. I alla fall i Kina, vilket en analys från Bloomberg nyligen visade där det framgick att priset för batteripaket med LFP-cellerna där nu har ett genomsnittspris på 75 dollar per kWh. Inom branschen anses det sedan länge att en kostnad på 100 dollar per kWh är brytpunkten för när elbilar prismässigt på allvar kan konkurrera med bilar som har förbränningsmotor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: