Så stor miljövinst ger europeisk batteritillverkning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 maj 2024

Kinesiska företag dominerar idag tillverkningen av batterier till elbilar. Enbart CATL, världens största batteritillverkare, hade förra året en marknadsandel på omkring 36 procent. Och som annan kinesisk industri drivs även batteritillverkningen till stor del av kolkraft. Med ett stort klimatavtryck på batterierna som resultat.

120 kilo koldioxid per kWh, enligt den brittiska tankesmedjan Transport & Environment. För att minska beroendet från Kina pågår det stora satsningar på tillverkning av batterier i Europa, där svenska Northvolt har varit en föregångare. De har redan från början haft som mål att tillverka “gröna” batterier med lägre klimatpåverkan än dagens.

Och enligt en ny studie från Transport & Environment skulle batterier “Made in Europe” orsaka betydligt lägre utsläpp än de som tillverkas i Kina. Med dagens europeiska elmix, som även innefattar en kolkraft, kan utsläppen minska med 37 procent jämfört med batterier från Kina. Skulle endast förnybar energi användas minskar utsläppen enligt studien med hela 62 procent.

Trots att en rad “gigafabriker” för batteritillverkning är planerade i Europa är det långt ifrån säkert att alla blir av. Sverige lyfts fram som ett land med “liten risk” för att batteritillverkning inte ska bli. Här har Northvolt redan byggt sin första fabrik i Skellefteå och inlett arbetet med den nya fabriken i Göteborg tillsammans med Volvo Cars.

För att planerade projekt ska bli av trycker Transport & Environment på behovet av statliga stöd. Frankrike, Tyskland och Ungern lyfts fram som goda exempel på länder där projekt med batterifabriker har eller är på väg att bli verklighet. I Frankrike har ACC – ett samarbete mellan Stellantis, Mercedes och energibolaget Total – redan startat tillverkning. I Tyskland har regeringen garanterat miljardstöd till etableringen av en fabrik från Northvolt och i Ungern byggs vad som ska bli Europas största batterifabrik. Då i regi av kinesiska CATL.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!