Škodas suv har fått ett namn

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

12 feb 2020

Škoda har en knippe suvar med namn som Kodiaq, Kaoq och Kamiq, som har sitt ursprung från språket för inuiterna som bo i norra Kanada och Grönland.

När man nu är på gång ut med sin första större elbil med bra räckvidd (upp till 50 mil) har namnet hämtats från Irland, det irländska namnet Enya som betyder livskälla. Bilen kommer på Škoda-manér att heta Enyaq.

Livets källa ska alltså symbolisera Skodas inträde i den nya elbilseran.

Och irländska språket kommer att ligga till grund för alla elbilar, byggda på Volkswagen-gruppens MEB-plattform, från den tjeckiska biltillverkaren. E står inte oväntat för elektromobilitet och, av någon anledning, står Q för suvens egenskaper.

Enyaq är det tjeckiska varumärkets första serieproduktionsfordon baserat på MEB-plattformen och är nästa modell i serien av tio elektriska fordon som kommer att lanseras under Škoda iV-undermärket innan slutet av 2022. År 2025 förväntar sig Škoda att elekriska fordon och modeller med plug-in hybrid står för 25 procent av försäljningen. År 2021 kommer biltillverkaren att ha investerat två miljarder euro i utvecklingen av elektriska modeller och ett sammankopplat ekosystem för moderna och miljövänliga mobilitetslösningar.

Enyaq är varumärkets andra helelektriska fordon efter Citigo-e iV.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!