Smart fortsätter att växa – premiär för snabbladdande #5

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 aug 2024

Under bilmässan i Peking i våras visades ett koncept på Smart #5 upp med en kostym som förde tankarna till tuff terräng och off road. Nu har den produktionsklara versionen visats upp och då med en något mer slätstruken och vardaglig kaross. För designen står Mercedes, som idag äger varumärket Smart tillsammans med Volvos ägare Geely som står för tillverkningen. På utsidan presenterar sig Smart #5 med en avskalad design med rundade men lite mer boxiga former än de båda tidigare modellerna.

Smart #5 mäter 4,7 meter på längden vilket gör den tredje modellen från nysatstningen på Smart som elbilsmärke den största hittills och 30 centimeter längre än Smart #3. Bilen har ett axelavstånd på 2,9 meter som skapar en hel del plats på insidan. Det används bland annat av de så kallade “Zero Gravity”-sätena med läderklädsel i framsätet som kan lutas 121 grader. Framför dem hittas en instrumentpanel med dubbla högupplösta 2,5 K-skärmar på 13 tum samt en mindre skärm på 10,3 tum bakom ratten med förarinformation och head up-display. Utöver det ska det även finnas en inbyggd projektor i bilen och ett ljudsystem från Sennheiser med 20 högtalare.

Redan vid presentationen av konceptet lovades en smart röststyrning som arbetar med artificiell intelligens. Förare och passagerare ska kunna styra de flesta av bilens funktioner med röstkommando och även få svar på olika frågor. Om den även förstår svenska har ännu inte meddelats.

Batteriet skiljer sig från de båda tidigare modellerna Smart #1 och Smart #3. Här hittas ett betydligt större batteri på 100 kWh som ger Smart #5 en räckvidd på 74 mil, men då enligt den mer förlåtande kinesiska körcykeln. Smart #5 kommer också med 800-voltsteknik som gör det möjligt att ladda batteriet från 10 till 80 procent på 15 minuter.

Vilken effekt det går att ladda med avslöjas inte. Inte heller motoreffekten får vi veta. Tidigare har det talats om att Smart #5 kommer erbjudas med både bak- och fyrhjulsdrift och som tidigare hos Smart kan vi räkna med en Brabus-märkt toppversion.

Smart #5 kommer lanseras i Europa i början av nästa år. Datum för svensk lansering och priser har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: