Biltillverkare kritiska när Storbritannien backar om fossilbilsförbud

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 sep 2023

EU har spikat beslutet om att endast tillåta försäljning av utsläppsfria nya bilar från 2035. Storbritannien har efter Brexit som bekant lämnat unionen och påverkad alltså inte av det.

Men önationen hade redan tidigare beslutat om ett säljstopp för fossilbilar och då redan från 2030. Det är ett beslut som nu dras tillbaka när premiärminister Rishi Sunak nu lägger fram en ”ny metod” för att möta klimatförändringarna.

Helt fritt fram blir det däremot inte för bensin- och dieselbilar i framtiden. Beslutet innebär istället att förbudet skjuts upp till 2035 – alltså samma år då nya bensin- och dieselbilar slutas säljas i EU.

Ändringen möts av kritik från bland andra biltillverkare. Kia uppges vara besvikna över nyheten som innebär en ändring av deras planer på elektrifiering.

Enligt Kia sätter beslutet sätter käppar i hjulet vid förhandlingar med underleverantörer och i planeringen.

Kia har vuxit på den brittiska marknaden och 2022 var första gången som den koreanska tillverkaren sålde över 100.000 bilar där.

Även Volkswagen, som är landets mest sålda bilmärke, och tvåan Ford är kritiska.

-Vi behöver ett politiskt fokus på att stärka elbilsmarknaden på kort sikt och stödja konsumenterna medan motvinden är stark: infrastrukturen är fortfarande omogen, tullar hotar och levnadskostnaderna är höga, säger Fords brittiska chef Lisa Branking i ett uttalande.

Andra toner kommer däremot från Toyota. Enligt den japanska tillverkaren betyder ett uppskjutande av fossilbilsförbudet att både marknaden och konsumenter får mer tid att anpassa sig.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: