Svenska PowerCell säljer bränsleceller till tyskt vätgasplan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jul 2023

PowerCell med huvudkontor i Göteborg har nyligen presenterat ett nytt system med bränsleceller för flygplan. Systemet, som kallas H175, är tänkt att användas till flygplan med plats för mellan 20 och 80 platser.

Att PowerCell väckt intresse inom flygbranschen bekräftas. Nu meddelar företaget att de fått en order från tyska H2Fly om att leverera bränslecellssystem för utveckling av vätgasdrivna flygplan. Det inte första gången som H2Fly vänder sig till det svenska företaget. Redan 2020 beställde de system för flygplan med bränsleceller. Den nya beställningen uppgår till ett värde av 40 miljoner kronor och innefattar bränslecellssystem på 1,8 MW samt service och tester.

– Vi är den tydliga ledaren för vätgaselektriska lösningar inom flygindustrin som är tekniskt krävande och har extremt höga säkerhetskrav, säger PowerCells vd Richard Berkling.

Det nya systemet H175 ska vara upplagt för att klara högre höjder än tidigare. Hur högt framgår däremot inte. H2Fly räknar med att kunna lansera kommersiella flygplan med bränsleceller innan år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: