Tesla ”långt fram” i arbetet med billig volymmodell

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 dec 2023

Genom åren har det kommit både rykten och mer eller mindre konkreta detaljer kring Teslas länge lovade elbil med en prislapp från 25.000 dollar. I en intervju med Sandy Muro kommenterade Teslas chef Elon Musk nu arbetet kring den, som uppges gå framåt.

– Vi arbetar på en elbil med låg kostnad som kommer att tillverkas i mycket hög volym. Vi är ganska långt framstående i det arbetet. Jag granskar produktionslinjeplanerna för det varje vecka, säger Elon Musk i videon.

Skiss som uppges visa förslag på Teslas elbil från 25.000 dollar.

Nyckeln till att lyckas pressa priset ligger i produktionen. Det har tidigare kommit uppgifter om att Tesla är på väg att ytterligare effektivisera sin redan effektiva tillverkning. Tesla har varit pionjärer med att använda så kallad ”gigacasting”, eller megagjutning, där stora delar av bilen gjuts i ett stycke. En teknik som både Volvo och Toyota nu ska börja använda.

Tesla uppges vara på väg att vidareutveckla tekniken för att gjuta ännu större delar av bilen än vad som idag görs med Model Y och Cybertruck. Något som kraftigt skulle snabba upp tillverkningen och sänka produktionskostnaden per bil.

– Jag tror att den revolution inom tillverkningen som den bilen kommer att innebära kommer att få folk att häpna, säger Elon Musk.

Han syftar då på det Tesla beskriver som ”unboxed”, en produktionsmetod som skiljer sig från dagens standard med löpande band. I stället ska olika delar av bilen monteras för sig för att sedan sättas ihop i slutet. Något som också ska göra tillvekrningen mer effektiv.

Metoden ska införas i Teslas fabrik i Texas och sedan i den planerade fabriken som ska byggas i Mexiko. För den har Tesla fått alla tillstånd, men det är oklart när arbetet med fabriken är tänkt att dra i gång. Men även Teslas tyska fabrik i Berlin ska bygga Teslas 25.000-dollarsbil, meddelade Elon Musk vid ett besök där tidigare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!