Tesla Model S i nytt utförande kan tävla med Ferrari

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

11 okt 2014

Efter många rykten och vilda gissningar om vad Tesla skulle presentera i går kväll i Los Angeles har de så till slut visat upp det mystiska D:et. Och det var som många gissade en förbättrad Model S, med fyrhjulsdrift som offentliggjordes. Men det är inte frågan om en fyrhjulsdrift av normalt slag, när det kommer till elbilar finns möjligheten att stoppa in ytterligare en motor utan att förlora utrymme. Därför placerar Tesla en motor mellan framhjulen som samverkar med den bakre motorn. Det vill säga äkta fyrhjulsdrift. Det innebär att Performance-modellen får 700 hk, vilket ska skicka iväg den dryga två ton tunga sedanen från 0 till 100 på 3,2 sekunder, vilket är snabbare än en Ferrari 458 Italia, och lika snabbt som en Lamborghini Huracán LP 610-4. Inte illa för en bil med plats för sju personer. 

Intressant är att fyrhjulsdriften ger bättre bränsleekonomi när det kommer till elbilar. Fossilfordon med fyrhjulsdrift drar mer soppa, i Teslan förbrukas däremot mindre energi. Det har att göra med att de båda motorerna kan samverka för att hitta optimalt dragläge, och ger dessutom en förbättrad bromsåtervinning. 1,5 mils förbättrad räckvidd blir resultatet om man väljer fyrhjulsdrift som tillval när man ska beställa sin Model S. Alla modellerna, av bilen erbjuds med fyrhjulsdrift.

Vid sidan av fyrhjulsdriften lanserar Tesla Autopilot, som kommer med alla nybyggda bilar. Hårdvaran, som består av en radar, kamera med bildigenkänning, och en 360 graders sonar. Det innebär att bilen är fullt utrustad för att kunna köra själv, men än så länge har man skalat ner autopiloten till cruise control, lane assist och autobroms, som säkerhetsutrustning. Man kan också be bilen köra fram till en, så länge den befinner sig på privat mark, enligt Elon Musk. När regelverket kommit ikapp kommer säkerligen framtida uppdateringar göra bilen självkörande. 

Missa inte reaktionerna på accelerationen:

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: