Tesla räknar med 25 procents marginal

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

3 aug 2017

Teslas förlust var mindre än väntat under andra kvartalet. Den justerade förlusten stannade på 1:33 dollar per aktie, jämfört med analytikernas medelvärde på 1:82 dollar. Dessutom fördubblades intäkterna jämfört med samma period förra året, framgår det av den senaste kvartalsrapporten. Och Model 3 väntas innebära ett välkommet tillskott till företagets finanser.

Vd:n Elon Musk hoppas att den senaste modellen kommer att ha en bruttomarginal på 25 procent under 2018. Detta innebär att företaget räknar med att drygt 100 000 av de bilar som redan har förbeställts kommer att vara ”gratis” att tillverka. Produktionen väntas uppnå 10 000 fordon per vecka under nästa år.

En av anledningarna är att Model 3 är betydligt mindre komplex, och därmed billigare att bygga, än Model X.

Farhågorna att den nya ”budgetmodellen” – prislappen är 35 000 dollar, även om tillvalen kan göra bilen betydligt dyrare – kannibaliserar på försäljningen av de dyrare modellerna har också kommit på skam. Försäljningen av Model S och X ökade med drygt 50 procent under kvartalet, jämfört med samma period förra året.

Musk passade också på att korrigera en uppgift som han lämnade förra veckan. Då sa han till journalister att antalet förbeställningar var en halv miljon, medan de i själva verket ”bara” är 455 000. Detta då 63 000 förbeställningar har annullerats.

 

Fotnot: Skribenten äger inga aktier i Tesla eller någon annan biltillverkare

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: