Tesla redovisar vinst igen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

31 jan 2019

Tesla kan ha vänt trenden. Än en gång redovisar elbilstillverkaren vinst. Men det finns ett stort problem, sa vd:n Elon Musk när den senaste kvartalsrapporten kom: För trots att Model 3 är omåttligt populär är de många som inte har råd att köpa den. För att sänka priset måste fabriken i Kina komma i gång.

Intäkterna under kvartalet ökade till 7,2 miljarder dollar, från 6,8 miljarder under tredje kvartalet. Nettovinsten blev dock mindre: 210 miljoner dollar. Föregående kvartal landade den på 312 miljoner dollar.

Men trots att Elon Musk medgav att elbilar fortfarande är för dyra för många tror han på tillväxt under året. Han säger att en produktionsökning med 50 procent under året inte är orimlig, detta trots att det finns tecken på en avmattning av konjunkturen.

Vägen framåt är att pressa kostnaderna, dels för att få ut de billigaste varianterna på marknaden för att göra Model 3 till den elbil för de stora massorna som det var tänkt, dels för att öka vinstmarginalen. Att få i gång produktionen i den kinesiska fabriken är avgörande. Planen är en produktionstakt motsvarande 300 000 fordon i slutet av året. Detta i en fabrik som kostar 500 miljoner dollar, vilket är betydligt mindre än vad den skulle kosta i exempelvis USA.

Företagets finanschef Deepak Ahuja höll med om den lägesbeskrivningen. Trots det meddelade han att han under året avslutar sitt uppdrag.

I samband med att kvartalsrapporten presenterades meddelade Elon Musk också att pickupen troligen kommer att visas upp under året. Detta är en något starkare signal än den senaste han skickade då modellen ”möjligen” skulle visas upp 2019.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: