Tyska jättarnas beslut: batteribilar är vägen framåt

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

22 mar 2019

Nyligen gick Volkswagen-gruppens vd, Herbert Diess, ut och hotade att lämna den mäktiga tyska bil-lobbyn VDA på grund av dess inriktning på flera alternativa bränslen.

”Listan över kritik som har förts fram av Volkswagen är lång. Framför allt måste föreningen flytta sig från strategin om ‘teknikneutralitet’ och se till att alla styrkor uteslutande inriktas på utvecklingen av batterielektriska bilar. Utveckling och marknadsföring av fordon med bränsleceller och gasmotorer eller andra miljövänliga tekniker måste stoppas då detta överbelastar industrin, säger VW-chefen Herbert Diess”, skriver tyska tidningen Welt.

Nu rapporterar Handelsblatt att VW fört samtal med cheferna på BMW och Daimler som har lett till en överenskommelse om att anta en gemensam inställning till elektromobilitet. Trion ska vara överens om att framtiden tillhör batteribilar.

Elbilar är den enda tekniken som gör det möjligt för bilproducenter att följa miljölagarna i EU, hävdar de tre stora. Trion tror inte att bränslecellbilar kommer vara redo för marknaden de närmaste tio åren.

Enligt Handelsblatt vill de tre företagen omedelbart informera branschens lobbyorganisation, VDA, om deras gemensamma position. De förväntar sig att föreningen utarbetar konsensus tillsammans med regeringsrepresentanter om att kärntekniken är batteridrift och att den ska ligga till grund för utbyggnad av laddningsinfrastruktur och för marknadsföring.

Bild: VWs vd Herbert Diess, BMWs vd Harald Krüger och Daimlers vd Dieter Zetsche.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: