Undersökning: Mindre än en procent av elbilsägarna vill byta tillbaka till fossilbil

Lotta Hedin

Lotta Hedin

30 dec 2020

Samtidigt som antalet elbilar på vägarna ökat kraftigt det senaste året har det också kommit många rapporter om problem med nya elbilar. Både Polestar och Hyundai har till exempel fått återkalla bilar till verkstaden, och bland de första ägarna av nya VW ID.3 är det många som fått stångas med olika buggar.

En ny undersökning visar dock att det är yttert få elbilsägare som vill gå tillbaka till en bil med förbränningsmotor efter att de bytt till elbil.

Brittiska laddkarttjänsten Zap-Map har under november månad frågat 2000 av sina användare om hur de upplever sin bil.

På frågan om de skulle vilja byta sin elbil mot en bensin- eller dieselbil svarade 91 procent nej. Åtta procent svarade att de var osäkra. Bara en procent svarade ja.

För majoriteten av de svarande, 73 procent, var den nuvarande bilen deras första elbil, och 52 procent angav att de köpt den under det senaste året.

De svarande fick också själva ranka hur nöjda de var med sin bil, och sätta en nöjdhetspoäng upp till max 100. Ägarna till rena elbilar var i regel nöjdare med sitt bilinnehav än de som ägde plugin-hybrider – grupperna angav i genomsnitt 92 respektive 84 poäng.

Bland de bilmodeller som fick högst nöjdhets-betyg av sina ägare fanns Volkswagen ID.3, och Kia Niro laddhybrid, tätt följda av Tesla Model 3, Kia e-Niro och Hyundai Kona electric.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: