Annons:

Uppgift: Apple bidrog till utveckling av BYD:s Blade-batteri

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 okt 2024

BYD har haft stora framgångar med sitt egenutvecklade LFP-batteri Blade. Så stora att BYD har gått om koreanska LG Energy Solution och är idag är världens näst största tillverkare av batterier till elbilar efter CATL.

Enligt uppgifter från nyhetsbyrån Bloomberg är det en framgång som delvis har uppnåtts med hjälp av datorjätten Apple. I början av året stod det klart att Apple efter tio års utveckling och investeringar som uppgått till 10 miljarder dollar lade ned sitt projekt med att utveckla en eldrivna och självkörande bil. Under arbetets gång inleddes ett samarbete med BYD kring utveckling av säkra batteriet som kunde garantera lång räckvidd. Ett samarbete som enligt källor Bloomberg hänvisa till ska ha mynnat ut det så kallade Blade-batteriet.

Apples bidrag ska ha varit kunskaper kring både batterier och system för värmehantering. Något som Apple nu inte vill kommentera. BYD tillbakavisar påståendet och skriver att ”konceptet för Blade-batteriet härstammar från BYD:s ingenjörer, som självständigt har utvecklat detta LFP Blade-batteri. BYD innehar fullständiga äganderätter och patenträttigheter för Blade-batteriet”, enligt Bloomberg.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: