Uppgift: här bygger Tesla nästa fabrik i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jun 2023

Tesla vill kraftigt öka produktionen av bilar de kommande åren och då behövs det fler fabriker. Efter den första europeiska fabriken i Tyskland kommer nu uppgifter om att nästa kan hamna i Spanien. Det skriver de spanska tidningarna Cinco Dias och El País, enligt information från källor som vill vara anonyma.

Enligt uppgifterna ska fabriken hamna i regionen Valencia. Där har också Volkswagen nyligen inlett arbetet med att bygga den andra av de sex batterifabriker som koncernen planerar i Europa. För Tesla ska det däremot handla om en fabrik för att bygga bilar.

Till nyhetsbyrån Reuters bekräftar också en representant från lokalregeringen i Valencia att det förs samtal med ett företag kring en stor investering inom bilindustrin, utan att nämna vilket företag det handlar om.

Om uppgifterna stämmer är det inte förvånande att Tesla intresserar sig för just Spanien. Efter Tyskland är Spanien Europas näst största biltillverkare, med fabriker från en rad olika märken inom landet. Regeringen där satsar också stora summor pengar från EU-fonder på att ställa om landets industri. När Volkswagen lanserade planerna på sin stora satsning Future Fast Forward för tillverkning av batterier och elbilar i Spanien var ekonomiskt stöd från staten ett krav för att gå vidare med projektet.

Volkswagen fick också grönt ljus – och 4,4 miljarder kronor i stöd från fonderna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: