Uppgift: kinesiska märken kan bygga elbilar i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 sep 2024

BYD blev först ut bland de kinesiska tillverkarna med att bekräfta att de bygger en bilfabrik i Europa, då i Ungern. Efter att EU i juli införde preliminära strafftullar på elbilar tillverkade i Kina har det kommit uppgifter om att MG, Smart, Zeekr och andra har planer på¨tillverkning här. Och då eventuellt i Sverige, enligt uppgifter till Sveriges Radio.

Det ska föras diskussioner om att förlägga tillverkning av elbilar här, men vilket eller vilka märken det handlar om nämns inte. Med tanke på Geelys koppling till Sverige som ägare till Volvo, Polestar och Zeekr som redan har utveckling och designstudio i Göteborg är något märke från den koncernen en möjlig kandidat.

Sverige ses som en intressant plats tack vare vår långa tradition av att bygga bilar. Det i sig räcker däremot inte för ett stort beslut som att inleda tillverkning av elbilar här i en ny eller befintlig fabrik. Hittills har Ungern blivit ett nav i Europa för kinesiska bolag kopplade till elbilar. Förutom att BYD ska tillverka bilar där har Nio redan en fabrik för montering av sina stationer för batteribyten och världens största batteritillverkare CATL bygger en batterifabrik där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: