Uppgift: Ny hemlig elbil från Volvo ska byggas i Kina och USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 feb 2022

Volvos båda elbilar XC40 och C40 byggs idag i belgiska Gent. I satsningen på att bli en ren elbilstillverkare år 2030 meddelade Volvo i veckan att de investerar tio miljarder för att ställa om tillverkningen i Torslanda.

Volvos nästa elbil, den eldrivna efterföljaren till XC90, ska däremot tillverkas i Volvos amerikanska fabrik i Ridgeville i South Carolina och väntas visas upp senare i år. Volvo Cars finanschef Björn Annwall bekräftade i en intervju med Dagens Industri i höstas att den sedan kommer följas av en eldriven ersättare till dagens storsäljare XC60.

Var efterföljaren till XC60 ska byggas är ännu oklart. Men förutom Torslanda, Gent och Ridgeville kom Volvo i höstas överens med sin ägare Geely om att ta över de fabriker i Kina där Volvo tillverkas.

Enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News är det också i Kina som en tredje ännu okänd elbil kommer börja byggas 2024. Året efter ska bilen, som enligt källorna till tidningen idag har arbetsnamnet V546, även börja tillverkas i USA.

Om det finns några planer på tillverkning även i Torslanda nämns inte. Däremot att det ska tillverkas 100 000 exemplar av modellen, varav majoriteten i Kina och resten i USA.  

Några konkreta detaljer kring V546 bjuds det inte på. Modellen beskrivs som en crossovermodell som storleksmässigt kommer hamna mellan dagens XC90 och XC60. Den ska byggas på en plattform framtagen för elbilar och ha avancerade funktioner för självkörning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!