Uppgift: Peugeot planerar serieversion av Inception

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 maj 2024

Konceptbilar är kul, men måste ofta tas med en nypa salt. Framför allt hos de riktigt futuristiska koncepten med visioner som sällan eller endast i betydligt mer jordnära version till slut letar sig in i serietillverkade modeller. I andra fall, som i exemplet där konceptet Precept blev kommande Polestar 5, handlar det om mer produktionsnära studier.

Hur förhållandet mellan vision och verklighet ser ut för Peugeots koncept Inception från förra året är oklart. Men nu kommer uppgifter om att den franska tillverkaren arbetar på en konkurrent till Tesla Model 3 som i alla fall utgår från designen hos Inception.

Det ska handla om en eldriven verison av märkets sedan 508, en modell som i nuvarande generation mäter 4,75 meter på längden. Enligt uppgifter i den franska tidningen Auto Moto ska den eldrivna sedanen använda Stellantis elbilsplattform STLA Medium, alltså samma som hos Peugeot E-3008 och E-5008, samt nyligen visade Opel Grandland. När konceptet Inception visades hette det att bilen byggdes med plattformen STLA Large, som till skillnad från Medium kommer med ett 800-voltssystem för snabb laddning.

Med STLA Medium som grund betyder det i alla fall teoretisk räckvidd på upp till 70 mil och möjligheten till fram- och fyrhjulsdrift. Plattformen erbjuder också möjligheten till ett långt axelavstånd på upp till 2,9 meter för gott om plats i baksätet.

Om Peugeot baserar designen på konceptet Inception kan vi räkna med en modell som kommer att sticka ut bland konkurrenterna. Vilket är i linje med vad Peugeot vill göra.

– Det finns många elbilar på marknaden och alla ser likadana ut. Jag vill att Peugeot ska sticka ut från mängden, och jag tror att det är där vi har varit starkast, sa Peugeots chef Linda Jackson förra året.  

Men att serieversionen verkligen får en sådan glaskupa som hos konceptet är knappast troligt. Styrningen kan bli utan mekanisk koppling med steer by wire. Den ovanliga fyrkantiga ratten hos Inception har Peugeots chef Linda Jackson också sagt kommer bli verklighet.

Den som tycker det låter intressant måste ha en del tålamod. Först 2028 uppges sedanen, som kan få namnet E-508, få premiär.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: