Uppgift: Porsche tar del av Apples nedlagda elbilsprojekt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 jul 2024

Efter tio års utveckling och enligt uppgift miljarder investerade dollar lade Apple ned arbetet med “Project Titan” tidigare i år. Ett projekt som var tänkt att mynna ut i en eldriven självkörande bil från datorjätten.

Under arbetet har Apple samlat på sig en hel del kunskaper som det naturligtvis vore dumt att bara kasta bort. Enligt tyska och österrikiska medieuppgifter ser det nu ut som att Porsche inleder ett djupare samarbete med Apple, som delvis innefattar teknik från “Project Titan”.

De båda företagen samarbetar sedan tidigare delvis genom att Porsche integrerat Apple Car Play i sina modeller för att kunna dela mobilen direkt till bilens infotainmentsystem. Och att det finns en nära relation mellan Porsche och Apple visades vid presentationen av Porsche Taycan Turbo GT, där Apple-chefen Tim Cook dök upp och hyllade samarbetet med Porsche.

Men enligt tidningen Manager Magazin handlar samarbetet om mer än mjukvara för Apple Car Play och vidareutvecklingen CarPlay Plus, för bättre integration av Apples produkter i bilar. Även Apples lärdomar kring batterisystem från arbetet med Project Titan samt möjligheten att använda Apples egenutvecklade chips i Porsches kommande modeller nämns som möjliga samarbetsområden.

Det första resultatet från ett sådant djupare partnerskap mellan Apple och Porsche kan vi få se i den eldrivna versionen av Cayenne. I förra veckan släppte Porsche bilder från tester av den på allmän väg, något som beskrevs som en “milstolpe” i utvecklingsarbetet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: