Volkswagen skjuter upp planer på fjärde batterifabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 nov 2023

Under eventet Power Day 2021 lade Volkswagen fram stora planer på egen batteritillverkning. Hela sex gigafabriker vill koncernen bygga runt om i Europa. I Tyskland och Spanien (visualisering på bilden ovan) har arbetet med det redan inletts. Ytterligare en är också på gång på andra sidan Atlanten i Kanada.

Nästa steg skulle vara en batterifabrik i östra Europa. Men den menar Volkswagen att de inte har någon brådska med.

– Baserat på marknadsförhållandena, inklusive den långsamma utvecklingen av elbilsmarknaden i Europa finns det för närvarande ingen affärsmässig grund för att besluta om ytterligare anläggningar, säger Volkswagenkoncernens chef Oliver Blume till branschtidningen Automotive News.

Antalet elbilar ökar visserligen snabbt registreringsstatistiken i flera europeiska länder. Men Volkswagen ser ut att ha överskattat efterfrågan på de egna elbilarna. Tidigare i år minskades produktionen av elbilar vid två fabriker i Tyskland. Enligt Volkswagen har orderingången för elbilar minskat till 150.000, jämfört med 300.000 under föregående år.

Mellan januari och september i år ökade ändå försäljningen av eldrivna modeller från Volkswagen med 45 procent, jämfört med samma period året innan. I rena siffror handlar det om 531.500 levererade elbilar från koncernens olika märken som innefattar Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda och Seat/Cupra.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: