Volvo EX90 utan viktiga funktioner från start

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jul 2024

Volvo har startat tillverkningen av sin nästa elbil EX90 i sin amerikanska fabrik i South Carolina. Redan vid premiären talade Volvo om att modellen skulle bli deras säkraste någonsin. Delvis tack vare bilens Lidar och andra radarsensorer som skapar en “osynlig sköld” runt bilen.

Men det är saker som de första kunderna delvis kan bli utan till en början. Enligt branschtidningen Automotive News kommer EX90 sakna vissa funktioner från bilens Lidar-radar samt assistansystem vid leverans. Även möjligheten att komma åt en iPhone genom rösttjänsten Siri, att använda energin i batteriet för att drivan hemmet med Vehicle to Home och möjligheten att ta bort kravet på att bilens centraldator är igång när bilen inte används uppges också vara funktioner som saknas. Det är alla saker som kommer att läggas till senare genom uppdateringar over the air, OTA.

Något som inte är ett problem, enligt Volvos chef Jim Rowan.
– Hela poängen med ett mjukvarudefinierat fordon som har funktioner för uppdatering over the air är att kontinuerligt uppgradera mjukvaran. Det kan vi göra, säger han enligt tidningen.

Volvo EX90 har plats för sju personer och kommer med ett batteri på 111 kWh för en räckvidd på upp till 60 mil. Batteriet kan laddas med upp till 250 kW och ska gå att fylla från 10 till 80 procent på 30 minuter. Priset börjar på 997.000 kronor och leverans till kund väntas dra igång under andra halvan av i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: