Volvo lovar dubbelriktad laddning med EX90 redan i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 sep 2024

Volvo EX90 kommer förberedd för att dela med sig av strömmen i batteriet genom så kallad Vehicle to Home (V2H) och Vehicle to Grid (V2G). Med dubbelriktad laddning blir det möjligt att använda den stora mängden energi i batteriet på 111 kWh för att driva det egna hemmet, eller mata in ström i elnätet.

När det också skulle bli möjligt att använda funktionen har varit oklart och för att det ska fungera måste flera pusselbitar vara på plats. Något som Volvo ser ut att ha löst. För enligt uppgifter till tidningen NyTeknik ska det gå att använda V2H i slutet av i år när Volvo lanserar en dubbelriktad laddare. Utöver det ska Volvo också börja sälja hembatterier för privatpersoner och energilager för kommersiella kunder.

– Ja, EX90 är ju förberedd för dubbelriktad laddning. Det första steget är en laddbox och när vi har det så kan vi ta energi från bilen. Sedan beror det naturligtvis på att man har rätt installationer, säger produkt- och strategichef Erik Severinson till tidningen.

Enligt honom kommer Volvo då lansera en komplettlösning där det även ingår ett nödvändigt styrsystem för batteriet. Några detaljer kring det och om det innefattar samarbeten med eventuella partners ska presenteras senare.

Volvo tror på en stor potential för dubbelriktad laddning och i slutet av förra året meddelade tillverkaren att de bildar Volvo Cars Energy Solutions som ska erbjuda tjänster för energilagring och laddningsrelaterad teknik. I samarbete med energibolaget Göteborg Energi genomförs också ett pilotprogram för att testa Vehicle to Grid (V2G) lokalt i Göteborg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: