300.000 bilar till 2030 – här är nästa elbilsmärke till Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 jun 2024

Vi har lärt oss namnen på en hel del bilmärken från Kina de senaste åren. Och nu är det dags att lägga ännu ett på minnet: Chandang. Ringer det ingen klocka? Kanske är namnet Avatr mer bekannt, ett märke som Changdang grundade tillsammans med Nio, som sedan drog sig ur. Visst samarbete finns ändå och Changdang har inlett ett samarbete med Nio om att använda deras teknik för batteribyten.

Vi kollade in Avatr 12 – som precis som Polestar 4 saknar bakruta – på IAA i München förra hösten.

Förra hösten kollade vi in modellen Avatr 12 som då lovades komma till Europa i år med Sverige som en prioriterad marknad. Förutom Avatr är även märkena Deepal och Changan Qiyuan från Chandang och planen är att etablera sig i Europa innan årets slut. Sen ska det gå fort, till 2030 ska det ha sålts totalt 300.000 bilar här. Utöver det finns det även planer på lokal tillverkning i Europa och till om två år ska Changdang sälja sex modeller här.

Utöver Europa satsas det stort i Australien, Nya Zeeland och i Sydostasien. Även i Thailand är en fabrik på gång som väntas tas i bruk nästa år med en årskapacitet på 100.000 fordon.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!