650 000 bilar om året – så vill Zeekr bli ett volymmärke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2023

Volvos ägare Geely har stora planer på att öka försäljningen av eldrivna modeller de närmsta åren. Inte minst för det Sverigeaktuella märket Zeekr läggs ribban högt. Enligt märkets vd Andy An ska Zeekr sälja 650 000 elbilar om året 2025. Det kan jämföras med Tesla som förra året levererade 1,37 miljoner bilar.

Zeekr kom förra året upp i 71.941 levererade bilar, vilket då endast handlade om shooting brake-modellen Zeekr 001. Den lanseras nu i Sverige tillsammans med den mindre elsuven Zeekr X som däremot inte hade börjat säljas förra året. Detsamma gäller minibussen Zeekr 009, som det ännu är oklart om även den kommer till Sverige.

Men fler modeller är på väg från Zeekr, bland annat ytterligare två elsuvar och en sedan. Exakt när de kommer har inte nämnts. Men med fler modeller räknar Zeekr med att fördubbla försäljningen till 140.000 under 2023.

Även om Zeekr lanserades som ett ”premiummärke” visar både försäljningsmålen och uttalanden från Zeekr att de siktar på att bli ett volymmärke. Ett första steg mot det är Zeekr X, en modell som delar teknik med bland andra Volvo EX30 och Smart #1. Expansionen utanför Kina sker med lanseringen i Sverige och Nederländerna, men fler marknader ska läggas till listan. 2025 vill Zeekr finnas i minst åtta länder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: