Batteripriserna rasar – elbilarna kan ta över nu

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 jul 2024

I över ett decennium har priserna på batterier sjunkit stadigt. Till exempel: från att ha kostat 1.000 dollar per kWh år 2010 låg priset tio år senare 2020 på 140 dollar per kWh. 2022 steg priserna för första gången någonsin i spåren av ökade råvarupriser på främst litium. Men sedan dess har trenden återigen pekat nedåt. Så mycket att vi nu redan befinner oss vid en punkt där eldrivna fordon kan ersätta fossildrift globalt. Det menar nyhetssajten Bloomberg i en analys av priserna på batterier.

Länge har priset 100 dollar per kWh för batteripaket ansetts vara brytpunkten för när elbilar på allvar ska kunna konkurrera med fossilbilar prismässigt. I Kina har genomsnittspriset för batteripaket varit lägre än så sedan förra hösten. Priset för pack med de billigare och koboltfria LFP-cellerna ligger enligt analysen i Kina nu på 75 dollar per kWh.

När det kommer till priset för battericellerna är de lägre än så. Priset för LFP-cellerna i Kina har sjunkit med 51 procent under det senaste året för att där ha ett genomsnittspris på 53 dollar per kWh. Och redan förra året var genomsnittspriset för LFP-celler globalt 95 dollar per kWh.

Prisraset förklaras med sjunkande råvarupriser och överkapacitet i batteritillverkningen i Kina. Tillsammans med ökad effektivisering vid tillverkningen och en snabb utveckling av bättre cellkemi räknar Bloomberg med att priserna kommer fortsätta att falla under kommande år.

Och med det blir också elbilarna billigare för oss kunder, då batteriet står för en stor del av dess kostnad. Redan i dag är närmre två tredjedelar av elbilarna på den kinesiska marknaden billigare än motsvarande fossildrivna modeller, enligt Bloomberg.

Frågan är när prisraset på batterier i Kina börjar märkas av här? Utöver det väcker det ytterligare frågor kring planerna på att bygga upp batteritillverkning i Europa, något som nu är på gång med bland annat svenska Northvolt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: