BMW jobbar på mindre modeller inom Neue Klasse

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jun 2024

Förra två år sedan lades tillverkningen av den smått klassiska elbilen BMW i3 ned. Ersättaren och tillverkarens nya eldrivna instegsmodell blev elsuven BMW iX1. En både större och annan typ av bil än föregångaren i3.

Men även BMW ser ut att ha planer på att lansera mindre eldrivna modeller. Enligt uppgifter från brittiska Autocar är arbetet med eldrivna versioner av 1- och 2-serien redan igång. Just en eldriven BMW i2 beskrivs då också som en efterträdare till nu nedlagda BMW i3.

Några budgetmodeller med enklare teknik än hos sina större syskon ser det inte ut att handla om. Grunden ska utgöras av den nya generationens teknik Neue Klasse, som lanseras nästa år. Med det kan vi bland annat räkna med snabb laddning tack vare plattformens 800-voltsssystem. Med det skulle BMW till skillnad från till exempel Kia dra nytta av plattformens teknik även hos en mindre modell. Kia EV3 byggs med samma plattform som de större EV6 och EV9, men har till skillnad från dem ett 400-voltssystem.

Någon brådska verkar BMW däremot inte ha att få ut de eldrivna 1- och 2-serien. Fört 2028 ser det ut som att vi kan räkna med att få se hur BMW tänker sig eldrivna kompakta modeller inom. Neue Klasse.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!