BYD spelar bort VW under sommarens EM i Tyskland

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jan 2024

Sommarens fotbolls-EM i Tyskland är ju en hemmamatch för de tyska biltillverkarna och ett gyllene läge att göra reklam. Sedan 2018 är Volkswagen också officiell partner för UEFA som håller i turneringen.Men det är ett partnerskap som nu har avslutats och in kliver i stället kinesiska BYD. En minst sagt symbolisk förändring av bilbranschen.

– Som partner till UEFA Euro 2024 ser vi fram emot att presentera fans från hela världen med olika högklassiga alternativ av innovativ teknik, vilket banar väg för en grönare framtid för globala sportevenemang, säger BYD:s europeiske chef Michael Shu.

BYD tillverkar sedan 2022 endast det som i Kina kallas ”New Energy Vehicles”, det vill säga helt eldrivna modeller och laddhybrider. Under sommarens EM kommer BYD visa upp nuvarande och nya modeller som kommer användas för transporter under turneringen.

Inför att försäljningssiffrorna för 2023 presenterades var det in i det sista oklart om BYD skulle lyckas peta Tesla från platsen som världens största tillverkare av elbilar. Till slut stod det klart att Tesla med 1,81 miljoner levererade bilar fick behålla positionen. För BYD stannade siffran på 1,6 miljoner eldrivna modeller av de 3,03 miljoner bilar som tillverkaren levererade totalt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!