Detroit Electric presenterar en ”master plan”

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

24 aug 2016

Först en sportbil. Därefter en större sportbil, en sedan och en suv. Elbilstillverkaren Detroit Electric, som än så länge bara har visat upp sportbilen SP:01, har storslagna planer.

Vd:n Eric Lam berättade om strategin för den norska nyhetsbyrån NTB i samband med en provkörning av prototypen till SP:01.

Provkörningen visade sig bli ungefär som det man kan förvänta sig när en prototyp ska provköras. NTB:s reporter fick sitta i bilen, men själva körningen sköttes av en av Detroit Electrics anställda. Alltså samma förfarande som när Tidningen Elbilen fick provåka Tesla Model 3 när den visades upp för första gången.

Bilen, som hade manuell växellåda, får toppbetyg för accelerationen. Räckvidden uppges vara (till i alla fall helt nyligen) helt acceptabla 288 kilometer, med förbehåll att det inte framgår vilken testcykel som avses.

Tidningen Elbilen har tidigare skrivit om den illröda tvålkoppen på hjul, en elbil baserad på relativt nyligen insomnade Lotus Elise. Men nu meddelar alltså den nederländska biltilverkaren att man har något av en master plan. Att ett okänt företag skulle kunna sälja en eldriven tvålkopp med ett batteripaket på 37 kWh låter som en önskedröm. Och att sedan följa upp med både en sedan och suv..? Konceptet är i alla fall värt att testa.

SP:01 gör riktig premiär redan innan årsskiftet, skriver NTB. Sedanen, som Lam säger blir ungefär lika stor som en Audi A6, kommer 2019 och senare samma år kommer suven. Målet är att bli en elbilsvärldens svar på Maserati, säger Lam. Ett exklusivt märke med en årsproduktion på mellan 50 000 och 60 000 bilar. Och vem vet, efter suven kommer kanske en billigare modell och därefter en eldriven lastbil. Kom i håg vilka som lanserade den idén först. Tidningen Elbilen!

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: