Elon Musks våta dröm blev (nästan) sann

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

20 jun 2016

Det faktum att elektricitet och vatten inte är någon bra kombination stoppade inte en Teslaägare i Kazakhstan som råkade hamna i en vattenfylld tunnel. Bilen, en Model S, tog sig fram genom vattenmassorna och förbi fossilbränslebilarna som hade fått motorstopp – ägaren filmade förstås hela händelseförloppet och la upp filmen på Youtube.

Att Teslan inte stannade beror troligen på att elmotorerna och batteripaketet är bättre skyddade än en bensinmotor, som dessutom lägger av så snart luftintaget sätts igen. Eller så var bilen extrautrustad med luftfjädringspaketet –mer om hur detta kan ha räddat bilen längre ner …

Biltillverkarens vd Elon Musk fick förstås höra talas om det hela och twittrade på söndagen att han inte rekommenderar andra att testa huruvida hans bilar är vattentåliga.

Han fick också vatten på sin kvarn när det handlar om drömmen att bygga en egen version av den vita Lotus Esprit som James Bond körde i 70-talsrullen ”Älskade spion”. ”Jag planerar fortfarande att bygga en sportig undervattensbil som också kan köra på vägar”, twittrade Musk, som dessutom äger bilen från filmen efter att ha ropat in den på auktion för närmare en miljon dollar.

Faktum är att vissa Teslor har redan lite av 007-bilen i sig. Programvaran döljer flera överraskningar och en av dem är att Teslan på skärmen byts ut mot Bond-bilen om man gör följande (fungerar bara på Model S med luftfjädringspaketet):

Tryck på Teslaloggan på övre delen av skärmen i omkring fyra sekunder. Då dyker det upp en ruta där man ska knappa in en tresiffrig kod – vilka siffror det handlar om för att se Bond-bilen får du räkna ut på egen hand. Lotusen dyker upp. Eller ner, kanske det heter i det här fallet.

Model X skyddar mot biologiska stridsmedel

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!