Europas största batterifabrik hamnar i Skellefteå

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

19 okt 2017

Northvolts batterifabrik hamnar i Skellefteå, medan forskning och utveckling förläggs till Västerås.

– Det är den bästa lösningen för Northvolt, då den tillgodoser de grundläggande kraven för en stor batterifarbrik, som tillgång till energi, infrastruktur och utbildad arbetskraft, sa vd:n Peter Carlsson när nyheten presenterades på torsdagen.

– Skellefteå uppfyller samtliga grundläggande förutsättningar för etableringen av fabriken på ett enastående sätt. Vi ser dessutom en stor fördel i att kunna använda oss av Skellefteås förnybara energiförsörjning.

Bygget av fabriken planeras att påbörjas under andra halvan av 2018. Batteriproduktionen startar 2020, när den första fjärdedelen av bygget är klart. Då handlar det om 8 GWh per år och bär fabriken är i full gång 2023 ska den producera 32 GWh per år.

Politikerna i Västerbottenskommunen är naturligtvis glada över beskedet, då jättefabriken innebär ett par tre tusen arbetstillfällen.

– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, en attraktiv site, väl fungerande hamn, järnväg, närhet till kommunikationer och dessutom en hög livskvalitet med möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövas, säger kommunchefen Kristina Sundin Jonsson.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: