Första bilderna på Kias långräckviddare

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

4 maj 2018

Det är många som väntar på Tesla Model 3, en elbil med lång räckvidd till rimligt pris. Men faktum är att både Kia och Hyundai kommer att hinna före med bilar till den svenska marknaden. Vi har redan skrivit om kommande Hyundai Kona här.

Det sydkoreanska systerföretaget Kia har även sin variant på väg ut, vilket vi rapporterade om i januari. Och det är snabba bud. På CES-mässan i Las Vegas visade företaget upp konceptbilen. I år lanseras den.

Nu visas för första gången den helelektriska versionen upp på en elbilsmässa i Jeju, Sydkorea. I Europa får bilen premiär på bilsalongen i Paris i oktober.

Helt nya Kia Niro EV kommer i två olika versioner som bygger på Kias kommande generation av helelektriska drivlinor. Batteriet med högst kapacitet, 64 kWh, ger en räckvidd på mer än 450 km på en laddning, medan versionen med 39,2 kWh kan köras mer än 300 km. Uppgifterna är preliminära, och beräknade enligt den nya tuffare körcykeln, WLTP. Det är samma batteristorlek som Hyundai får i Kona.

Bilderna avslöjar att Niro EV bland annat får en ny frontdesign jämfört med Niro Hybrid och Plug-In Hybrid. Den nya grillen, luftintagen och varselljusen är inspirerade av konceptbilen Niro EV Concept som visades på CES-mässan i Las Vegas i januari.

När vi provsatt Hyundais motsvarande elbil, med samma batteristorlekar, Kona på bilmässan i Genève var baksätet väl litet för en vuxen person. Kia Niro blir  dock längre än Hyundais Kona, cirka 4355 mm jämfört med Konans 4180 mm.

– Det blir en smart, rymlig och praktisk crossover som vi hoppas får ett väldigt konkurrenskraftig pris, säger David Lillja presschef på Kia.

Blir det dragkrok?

– Det vet vi inte ännu.

Försäljningen i Sverige startar efter sommaren och de första bilarna levereras i december/januari 2019.

Kia har sedan tidigare elbilen Soul EV och planerar 16 elektrifierade bilmodeller till 2025; fem nya hybrider och laddhybrider, fem nya rena elbilar samt en bränslecellsbil (FCEV) som lanseras 2020.

 

Kia Niro laddhybrid har följande mått, som blir snarlika på elbilen:

Längd: 4355 mm
Bredd: 1805 mm
Höjd: 1545 mm

 

Hyundai Kona electric, som lanseras till hösten, har måtten:

Längd: 4 180 mm
Bredd: 1 800 mm
Höjd: 1 570 mm

Kia Niro EV_1 Kia Niro EV_3

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!