Geely stuvar om: fullt fokus på Zeekr i Göteborg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 mar 2024

Det unga elbilsmärket Zeekr, som grundades 2021, har redan en stark koppling till Göteborg. Något som framhävs när du öppnar dörren till Zeekr X och möts av texten ”Designed in Gothenburg, Sweden”.

Och det ska bli mer av den varan. För nu meddelas att bolaget CEVT, som tidigare utvecklat teknik för flera av ägaren Geelys märken som Volvo, Polestar samt Lynk & Co, nu döps om och helt ska fokusera på Zeekr. Det nya namnet blir passande nog Zeekr Technology Europe AB och de 900 anställda hos CEVT uppges nu gå över till det nya bolaget.

När du öppnar dörren hos Zeekr X möts du av texten ”Designed in Gothenburg, Sweden”.

Fokus ska ligga på utveckling av digitala tjänster, självkörande teknik som robotaxis samt vad som beskrivs som ”intelligent teknik som omdefinierar körupplevelsen”. Tillverkningen av Zeekrs modeller kommer även i fortsättningen ske i Kina.

Idag säljs de båda modeller Zeekr 001 och Zeekr X i Sverige. I Kina finns även minibussen Zeekr 009, som delar teknik med Volvos första minibuss EM90, samt sedanen Zeekr 007. I förra veckan presenterades även en uppdaterad version av märkets första modell Zeekr 001. Då med betydligt mer hästkrafter och ett nytt LFP-batteri som ska kunna ladda från 10 till 80 procent på 11,5 minuter. Men det ser ut att vara en uppdatering som vi går miste om här i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!