Han planerar för en miljon rena elbilar i Sverige

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

16 mar 2017

Antalet elbilar på svenska vägar kommer att öka explosionsartat. Det förutspår Peter Carlsson, vd för Northvolt som har långt framskridna planer för batteritillverkning i Sverige.

– Om tio till femton år kan vi ha en uppemot en miljon. Hela bilindustrin står på tröskeln till en stor förändring. De hinder vi ser idag kommer att brytas ned inom bara några år. Det sker väldigt, väldigt snabbt.

– Den dag det finns alternativ i mellanprisklassen med tillräcklig räckvidd, låga underhållskostnader och prestanda som är lika bra eller bättre – då kommer jag som konsument att välja en elbil.

I dag är ett av tre laddbara fordon i Sverige en ren elbil, men Carlsson förutspår att de rena batteribilarnas andel kommer att öka.

– Förbränningsmotorns tid är ute, inte minst av klimatskäl. Det är den rena eldriften som är framtiden, säger han inför vårens Power Circle Summit på Svenska mässan i Göteborg.

Läs mer om Northvolt och jakten på en lämplig plats för deras första batterifabrik – företaget tittar på ett 20-tal kommuner – i det kommande numret av tidningen Elbilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: